Täslinki – innostusta, ihmisiä, ideoita, tulevaisuutta ja toimintaa!
1. Yleistä Täslinkeistä
2. Tulevat Täslinkit
3. Menneet Täslinkit
4. Ilmoittaudu seuraavaan Täslinkiin: Metaversumi! Matkaopas johtajille, hallitustyöläisille, omistajille ja uteliaille
Menneet Täslinkit:
- Dazzle ja DIF järjestivät hallitustyöläisille ja ylimmälle johdolle yhteisen ’Yritysten kestävä 360 arvonluonti ja innovointi’ -webinaarin 31.3.2020. Lue yhteenveto tilaisuudesta täältä!
- ’Purpose Finder + Kestävä 360 arvonluonti’ -PikkujouluTäslinki pidettiin ti 10.12.2019! Mahtava kiitos kaikille aktiivisesta osallistumisesta ja erinomaisista ideoista!
- ’Kestävä 360 arvonluontimalli’ VIP Täslinki pidettiin ke 5.6.2019. Mahtava kiitos kaikille osallistujille! Täslinkissä yhteismuotoiltiin yritysten omistajien, hallitusten ja johtoryhmien käyttöön uudenlaista ’Kestävä 360-arvonluontimalli’ -tulevaisuustyökalua, joka auttaa älykkäästi yhdistämään asiakas-, sidosryhmä- ja omistajatarpeet, maailman haasteet sekä yrityksen tarkoituksen, elävän strategian, uudet liiketoimintamallit, (digi- ja tekoäly-)teknologian, yrityskulttuurin, brändin, uuden ajan johtamisen ja toimintamallit sekä ihmisten intohimoisen potentiaalin kestävää ja enemmän arvoa luovaksi kokonaisuudeksi.
- ’Ketterä oppiminen – tärkein kilpailukykytekijä 4. teollisessa vallankumouksessa’ -Täslinki pidettiin ti 20.11.2018! Mahtava kiitos tähtivieraallemme Leenamaija Otalalle ja kaikille osallistujille!
- ’Uuden ajan asiakaskokemus’ -Täslinki pidettiin ke 13.6.2018! Mukana HSL ja Atea. Mahtava kiitos tähtivieraillemme ja kaikille osallistujille! Lue lisää Täslinkin tunnelmista ja oivalluksista blogikirjoituksesta: Oivalluksia ’Uuden ajan asiakaskokemus’ -Täslinkistämme! >
- ’Uuden ajan strategiatyö ja Strackathon’ -Täslinki pidettiin 14.12.2017! Mahtava kiitos kaikille osallistujille!
- ’Osto- ja myyntivallankumous’ -Täslinki pidettiin 2.3.2017. Tilaisuudessa jaettiin käytännön vinkkejä, työkaluja ja case-esimerkkejä siitä, miten uudistetaan työkulttuuria asiakaskeskeisemmäksi ja saadaan ”jokainen meistä on myyjä” -ajatuksen ja toimintamallin istutettua koko organisaatioon. Tilaisuudessa esiteltiin myös ’Crowd Sales – kilpailuetua ja kasvua myynnin joukkoistamisesta’ -toimintamallimme.
- Iso kiitos myös tähtivieraillemme Hannu Rusaselle (Senior Advisor) ja Milla Kortelaiselle (COO, Q-Factory), joiden viisaita kokemuksen sanoja johtamisesta ja uudistumisesta oli ilo ja kunnia kuulla.
- Hannu, jolla on yli 15 vuoden kokemus palveluliiketoiminnan johtamisesta ja uudistamisesta mm. Konecranesilta ja ABB:lta, jakoi käytännön vinkkejä ja kokemuksia palveluliiketoiminnan kasvattamisesta ja johtamisesta.
- Milla Kortelainen, COO, Q-Factory Oy:stä kertoi puolestaan miten yhteistyökumppanuus Dazzlen kanssa TAMMI-projektissa (Tulevaisuuden Asiantuntija – Myynnin Menestys Innovaationa) vauhdittaa ICT asiantuntijoiden myynti-identiteetin vahvistamista siten, että jokainen löytää omassa roolissaan hyviä ja luontevia tapoja edistää myyntiä ja siten koko yrityksen menestystä.
- DigiTäslinki pidettiin to 24.11.2016. Lämmin kiitos kaikille osallistujille.
- Iso kiitos myös tähtivieraallemme toimitusjohtaja Juhani Hintikalle, joka jakoi erittäin mielenkiintoisen Comptelin uudistumisen ja kasvun tarinan ’Comptel growth story – Operation Nexterday’. Juhanin esitys valaisi aivan loistavasti yrityksen kokonaisvaltaista uudistumista digiaikana. Tarinassa yhdistyi upeasti strategian, liiketoiminnan, teknologian sekä ihmisten johtamisen, yrityskulttuurin ja arvojen näkökulmat. Comptelin kasvutarinaa kannattaa ehdottomasti seurata jatkossakin.
- Samoin kiitos myös Dazzlen luovuus- ja tulevaisuusjohtaja Vesa Auviselle ajatuksista digin ja tulevaisuudesta sekä Nanostrategia-työpajan esittelystä.
- ’Uudistumista uusin tavoin’ -Täslinki pidettiin ti 20.9.2016. Mahtava kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti asiakaskumppani-tähtipuhujillemme, eli Valmetin Head of Talent Management Hanna Heikkilälle ja Mediatalo ESAn henkilöstö- ja viestintäjohtaja Minna Valoselle. Hanna ja Minna jakoivat uudistumisen asiakaskumppanitarinansa, joissa hyödynnettiin Dazzlen uudenlaisia, ketteriä ja vaikuttavia uudistumisen menetelmiä.
- Minna kertoi käytännön kokemuksiaan Mediatalo Esan strategian toiminnallistamisesta sekä miten saadaan koko henkilöstö ideoimaan ja kokeilemaan rohkeasti uusia asioita asiakaskeskeisesti. Strategian käytäntöön viennissä hyödynnettiin koko henkilöstölle suunniteltua dialogialustaa, jonka avulla henkilöstö yöpainajasta toimitusjohtajaan sai vielä paremman ymmärryksen Mediatalo ESAn strategiasta ja mitä se tarkoittaa käytännössä – niin omassa roolissa kuin tiimin tekemisessä.
- Seuraavaksi Hanna kertoi Valmetin esimiesten globaalista valmennusohjelmasta, Forward for Managers, jossa kirkastettiin esimiesten roolia sekä annettiin heille käytännön eväitä viedä uutta Valmetia eteenpäin Metsosta irtaantumisen jälkeen. Valmetin esimiesohjelman osallistujat olivat monimuotoisesti eri kulttuureista, sukupuolista ja ikäryhmistä ympäri maailman. Valmetin avainhenkilöiden kanssa yhteismuotoiltu ’Forward for Managers’ – dialogialusta osoittautui toimivaksi ja skaalautuvaksi työkaluksi kansainvälisen ja monikulttuurisen yrityksen esimiestyön kehittämiseen.Molemmissa edellä mainituissa asiakasprojekteissa asetetut tavoitteet saavutettiin ja palaute kentältä on ollut suorastaan kiittävää.
- Täslinkin kokeilulabrassa osallistujat saivat myös käytännössä tutustua Dazzlen uudistumisen menetelmiin ja työkaluihin kuten dialogialustoihin ja dialogipeleihin.
- ’Tehosta nykyistä (execute) ja luo uutta (explore)’ -Täslinki pidettiin ke 1.6.2016. Lämmin kiitos kaikille osallistujille! Erityiskiitos puhujillemme Konecranesin Olli Kuismaselle (General Manager, New Business Creation/Business Factory) ja Valtiovarainministeriön kehittämispäällikkö Virpi Einola-Pekkiselle. Kuulimme innostavat esitykset ja käytännön esimerkit siitä, miten heidän organisaatioissaan nykyisen tehostaminen ja uuden luominen toimii käytännössä. Pääsimme lisäksi kokeilemaan Nanostrategia-työkalua (kysy lisää!).
- Robotiikka-teemainen Nanojoulu-Täslinki pidettiin 16.12.2015. Huima kiitos vielä kerran kaikille osallistujille vilkkaista keskusteluista! Täslinkissä oli nanoesityksiä ja intohimoista keskustelua teemoista:
- Missä mennään robotisaatiossa? Jäikö Suomi jo junasta? Ja mitä ne japanilaiset ja muut oikein puuhaavat?
- Pelastavatko robotit sosiaali- ja terveysalan – jos, niin miten?
- Robotit ja design – kilpailuetu Suomelle?
- Robotit ja älyliikenne – robotit maalla, merellä ja ilmassa
- Työ ja X-saatio: robotisaatio, automatisaatio, digitalisaatio – mitä on tapahtumassa työlle ja miksi?
- Minne olemme matkalla ja miksi? Robotisaation (lähi)tulevaisuus
- Strategiat uusiksi: Mitä robotisaatio oikeasti tarkoittaa suomalaisille yrityksille ja organisaatioille – uhat ja (liiketoiminta)mahdollisuudet? Mihin tulisi varautua ja mihin tarttua?
- ’Strateginen uudistuminen käytännössä’ -Täslinki pidettiin ke 20.5.2015. Täslinkissä kuulimme, miten Sweco Finland toteutti strategisen ’One Sweco’ -uudistumisen. Tilaisuudessa tutustuttiin myös Dazzle Oy:n uuteen ’Uudistumisen ja kasvun’ -kanvaasiin. Mahtava kiitos kaikille osallistujille ja erityiskiitos Swecon toimitusjohtaja Markku Varikselle, joka jakoi käytännön oppejaan ja oivalluksiaan Sweco Finlandin strategisesta uudistumisesta.
- ’Onnistunut uudistuminen, kasvu ja kestävä 360 liiketoiminta’ Täslinki pidettiin pe 14.11.2014. Mahtava kiitos kaikille osallistujille!
Tilaisuudessa uuden ajan rakennusyhtiön Firan kehitysjohtaja Otto Alhava kertoi yrityksensä kasvutarinan ja miten he uudistavat kestävä 360 toimintatavallaan rakennusalan vallitsevia tapoja ajatella ja toimia. Lisäksi YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen kertoi oman tarinansa ja oppinsa onnistuneesta uudistumisesta ja kasvusta sekä YTK:n tulevaisuuspolustaEsittelimme myös, mitä konkreettista Dazzle on oppinut uudistumisesta, kasvusta ja kestävä 360 liiketoiminnasta 15 vuoden ajalta työskenneltyämme satojen yritysten ja organisaatioiden sekä tuhansien asiantuntijoiden, esimiesten ja johtajien kanssa. Tilaisuudessa kuultiin myös yhteenveto kestävällä toiminnalla menestystä saaneiden yritysten johdon haastatteluista. - 21. Täslinki ’Henkilöstölähtöinen tuloksellisuuden kehittäminen’ pidettiin 12.6.2014. Uusi toimintamalli lisää mitatusti työelämän laatua sekä tuottavuutta ja se luotiin yhdessä 5 kuntaorganisaation, yli 3000 työntekijän, Sitran ja Dazzlen & RondoTraininingin kanssa 3-vuotisen LATU-hankkeen aikana. Lisätietoa toimintamallista ja sen käyttöönotosta saat meiltä sekä Sitran julkaisemasta ’Lupa tehdä toisin’ -oppaasta
- 20. Täslinki ”Uudet Toimintamallit – Aidosti Arkeen” pidettiin 28.11.2013 – mahtava kiitos kaikille osallistujille! Vuoden 2013 viimeisen Täslinkin teema – organisaatioiden uudistuminen sekä uusien toimintamallien ja -tapojen käytäntöön vienti uusin menetelmin – tuntui todella osuvan ajan tarpeeseen.
- ”Innostu Innovaatioista”-Täslinki pidettiin Tampereella 7.11.2013 – mahtava kiitos kaikille osallistujille!
- ”Hyvä työ – tuottava työyhteisö”-Täslinki pidettiin Tampereella 16.4.2013 – mahtava kiitos kaikille osallistujille!
- 19. Täslinki ”Specifique – ainutlaatuista vaikuttavuutta” pidettiin 14.11.2012 – iso kiitos paikalla olleille jälleen kerran – lisätietoa Specifique -menetelmästä täältä
- 18. Täslinki ”Tuottava tunneäly” pidettiin 28.9.2012 – kiitos puhujille ja osallistujille, oli mahtava tunnelma!
- 17. Täslinki ”Yrityksesi ja organisaatiosi strategia(r)evoluutio” pidettiin 11.6.2012 – tämä oli osa II (r)evoluutio täslinki sarjaa – mahtava kiitos jälleen kerran kaikille osallistuneille!
- 16. Täslinki ”Yrityksesi ja organisaatiosi (r)evoluutio – osa I, uusi ajattelu” pidettiin 3.4.2012 – mahtava kiitos kaikille osallistuneille!
- 15. Täslinki ”Kestävä 360 design – jatkuvan uudistumisen muotoilu” pidettiin 2.12.2012
- 14. Täslinki ”Engagement – työssäinnostuminen AamuTäslinkit pidettiin Helsingissä 13.9.2011 ja Oulussa 6.10.2011
- 13. Täslinki ”Kompleksisuuden johtaminen” pidettiin 29.3.2011
- 12. AamuTäslinki ”Myötätunnosta kestävää menestystä” pidettiin 13.9.2010
- 11. AamuTäslinki ”Virtuaalisuus yritysten ja yhteisöjen menestystekijänä” pidettiin 20.5.2010
- Dazzlen 10. AamuTäslinki ”Kadonneen luottamuksen metsästys” pidettiin 5.2.2010
Luottamusaihe oli erittäin ajankohtainen, tunnelma innostunut, ja osallistujien heittäytyminen harjoituksiin sekä kokemuksien jakaminen keskusteluissa erittäin aktiivista – kiitos siitä kaikille. Tässä hieman reflektointia:
luottamusta luottamusta - Löytöretkeilyä! Heti aamusta otimme vauhtia ”Luottamus” -aiheeseen kokemuksellisuuden kautta erilaisilla ”rasteilla”:
1. Maailman murros – ensimmäisellä rastilla pohdittiin luottamuksen roolia maailman murroksen näkökulmasta. Missä roolissa luottamus ja sen rakentaminen on nopeasti muuttuvassa maailmassa ja tulevaisuuden menestyksessä? Rastin teema kirvoitti laaja-alaisen ja jopa filosofisen keskustelun luottamuksesta – eräs ryhmä oivalsi, että luottamus on aina läsnä kaikissa interaktioissa ihmisten välillä ja jatkopohdinta vei miettimään luottamusta (tai luottavaisuutta) itseensä, organisaatioihin, luontoon, eläimiin, koneisiin ja muuhun fyysiseen maailmaan.
2. Kestävä 360 arvonluonti – toisella rastilla #kestävä360arvonluonti -pelissä havainnoitiin simulaation avulla, mistä asioista luottamus saattaa rakentua tai jäädä saavuttamatta. Pikaisen roolipelin avulla saatiin monia hienoja oivalluksia, kuten esimerkiksi kuinka paljon (tai vähän) tietoa voimme tarvitakaan luottaaksemme toisiimme.
3. Dazzle ja palvelumme – kolmannella rastilla pohdittiin mm. askartelun avulla, mitä kukin henkilökohtaisesti tarvitsee, jotta voi luottaa, sekä mitä elementtejä Dazzlenkin palveluilla ja tuotteilla tulisi olla herättääkseen luottamusta (vielä entistäkin enemmän :))
4. Luottamustarina – neljännellä rastilla kuultiin Sitran tuottama luottamustarina Pia Erkinheimo-Mennanderin johdolla (iso kiitos Pia 🙂
Luottamuksen rakentumista ja rakentamista – esittäjänä FT Nina Laine, ”Luja Luottamus” –kirjan kirjoittaja
Luottamuksen rakentumiseen työyhteisöissä ja luottamuksen muodostumiseen erityisesti esimiehen ja työntekijän välillä meidät johdatti FT Nina Laine, Taurus Mentorista.
Ninan esityksen ja Dazzlen ”draamoittajien” kirvoittamissa ryhmäkeskusteluissa todettiin, että luottamus on erittäin tärkeä ja tarpeellinen osa uudenlaisen yhteistyön, innovatiivisuuden ja uudenlaisten mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Näitä tämän ajan murros tarvitsee, jotta Suomi ja suomalaiset yritykset ja organisaatiot voivat luoda tulevaisuuden kestävää menestystään. Onneksi luottamusta voidaan rakentaa ja vahvistaa monilla tavoin, esimerkiksi avoimeen dialogiin heittäytymisen, erilaisuuden ymmärtämisen ja reilun pelin sääntöjen kautta.
Lisäksi taidesatelliittimme Krista Petäjäjärvi esitti luottamusaiheisen perfomanssinsa
Kiitos vielä kerran kaikille osallistujille – nähdään 20.5.2010 🙂 - 9. AamuTäslinki ”Suomalaisten organisaatioiden tulevaisuuden menestystekijät, osa IX – ”Itsensä johtaminen murrosajassa” pidettiin Tapiolan T-hetkessä 27.8.2009″
Täslinkissä pohdittiin nopeasti muuttuvaa maailmaa, eri ilmiöiden ja muutostekijöiden vaikutusta työelämään, arkeen, ihmiseen itseensä sekä millaisia haasteita muutos tuo itsensä johtamiselle – millaisia työkaluja ja keinoja tarvitaan ”uudessa maailmassa”
Tilaisuuden aluksi ja aamupalan yhteydessä Tapiolan Maija Antila esitteli mm. Tapiolan T-hetki konseptin ja hyvinvointi palveluita.
Seuraavaksi Dazzlen toimitusjohtaja Heli Vähätiitto johdatti osallistujat päivän teemaan puhumalla mm. läsnäolon tarpeesta.
Dazzlen yhteistyökumppani Matti Salo, Advertor Oy:stä esitteli MindSight Leadership konseptia, jossa puhutaan mm. ajattelun laadusta ja tietoisuustaidoista.
Tilaisuuden suosio osoitti, että uudenlaisille itsensäjohtamisen periaatteille ja työkaluille on selkeää tarvetta - 8. AamuTäslinki 5.6.2009 yhteenveto: ”Suomalaisten organisaatioiden tulevaisuuden menestystekijät, osa VIII – Tulevaisuuden menestyksekäs johtoryhmätyöskentely”
Dazzlen 8. Täslinki pidettiin aasialaisissa tunnelmissa ravintola Thaigerissa Ruoholahdessa 5.6.2009. Tilaisuuden tavoitteena oli pohtia:
miten maailman murros haastaa johtoryhmätyöskentelyn?
minkälaisia uusia työkaluja ja käytäntöjä tulevaisuuden menestyksekäs johtoryhmä käyttää
minkälaisella johtoryhmätyöskentelyllä viedään yritys/organisaatio kestävään menestykseen?
johtoryhma_1
Tilaisuuden runsaat 40 osallistujaa aloittivat aamunsa maukkaalla thaimaalaisella aamiaistarjoilulla ja keskustelemalla vapaamuotoisesti maailman murroksesta, tulevaisuudesta ja johtoryhmätyöskentelystä
Varsinaisen tilaisuuden avasi Dazzlen toimitusjohtaja Heli Vähätiitto kertomalla hieman Dazzlesta, kestävä 360 arvonluonti ajattelustamme ja Täslinki perinteestä.
johtoryhma_2
Seuraavaksi Dazzlen luovuus- ja tulevaisuusjohtaja Vesa Auvinen ja sekä bisnes r-evoluutiojohtaja Aki Koivistoinen kävivät dialogia maailman murroksesta ja sen luomista haasteista ja mahdollisuuksista yrityksille ja organisaatioille,
Tämän jälkeen dialogin herättämät ajatukset ja oivallukset purettiin pöytäryhmissä
Sitten vuorostaan ”Fast Strategy” -kirjastaan tunnettu, Sitran yliasiamies Mikko Kosonen vieraili tilaisuudessa videohaastattelun välityksellä. Mikko kertoi muun muassa, että heidän tutkimuksissaan menestyneimpien organisaatioiden johtoryhmät viettivät yhteisen ajan 100 -prosenttisesti tulevaisuuteen suuntaavien aiheiden parissa – perinteinen raportointi ja taustapeiliin katsominen hoidettiin muilla foorumeilla.
lisäksi Mikko puhui johtoryhmän yhteistyön laadusta, dialogin tarpeesta debatin sijaan, strategisesta ketteryydestä ja resurssien joustavuudesta
johtoryhma_3
Johdannon jälkeen osallistujat saivat pienen ”maistiaisen” kahdesta Dazzlen johtoryhmän työvälineestä 1. SET ja 2. Fast Strategy -työkalu:
1. SET – Shadow Executive Team eli varjojohtoryhmä -kokouksessa pöytäryhmä kerrallaan pohti tulevaisuuden toimintaympäristöä ja menestystekijöitä toimien kuvitteellisena Helsingin Sanomien varjojohtoryhmänä
SET -konsepti on Dazzlen ja Helsingin kauppakorkeakoulun professori Liisa Välikankaan yhdessä ideoima palvelu, jossa HSE:n opiskelijat toimivat jonkun yrityksen varjojohtoryhmänä – toteutetussa pilotissa keväällä 2009 opiskelijat toimivat Dazzlen Shadow Executive Teamina.
2. Fast Strategy- työkaluryhmässä kartoitettiin suomalaisten organisaatioiden menestykseen vaikuttavia hiljaisia signaaleja, ilmiöitä ja trendejä. Työkalun tarkoitus on tuoda jokaiseen johtoryhmäkokoukseen tulevaisuusnäkökulmaa ja ”Sense Making” ajattelua.
Näiden osallistavien menetelmien jälkeen pohdittiin johtoryhmätyöskentelyn menestyskäytäntöjä ”Fish Bowl” (akvaario) –tekniikalla, jossa sisäringissä istuva tiimi puhuu havaintojaan ymmärrettäväksi (sense making) ulkoringin peilatessa ja kommentoidessa. Tämän jälkeen ulkorinki siirtyy sisäringiksi keskustelemaan ja sisärinki siirtyy ulkoringiksi havannoimaan.
Dazzlen ”testilaboratoriona” kehittämistä uusista johtoryhmäkäytännöistä, SET, Fast Strategy -työkalusta, virtuaalinen jorysta, open space käytöstä, erilaisista fasilitointimenetelmistä, supertuottavuus -peilauksen käytöstä jne saat lisätietoa ottamalla yhteyttä Heli Vähätiittoon
Tilaisuuden päätteeksi oli hetki aikaa verkostoitua ja jakaa kokemuksia muitten osallistujien ja dazzlelaisten kanssa
Mahtava kiitos kaikille mukana olleille – tilaisuudessa oli sopivan ”poikkitieteellinen” joukko, joka sai aikaan hyvää pöhinää ja energiaa!
Ennakkotieto: varaa aika jo nyt kalenteristasi elokuun ”Itsensä Johtaminen Murrosajassa” -täslinkille sekä 5.11.2009 innovatiiviseen Winference –tapahtumaan. - 7. AamuTäslinkin 24.3.2009 yhteenveto: ”Suomalaisten organisaatioiden tulevaisuuden menestystekijät, osa VII – Murrosajan arvot”
Dazzlen 7. Täslinki pidettiin luovuutta herättävissä Design Factoryn tiloissa Espoon Otaniemessä, 24.3.2009. Tilaisuuden tavoitteena oli tarkastella maailman murrosta ja arvojen muutosta sekä niiden merkitysta mm. organisaatioiden menestyksessä. Dazzle järjesti tilaisuuden yhteistyökumppaninsa A3 Interactionin kanssa.
arvoja_1
Tilaisuuden n. 40 osallistujaa olivat edellisellä viikolla päässeet peilaamaan omaa arvomaailmansa käynnissä olevaan globaaliin arvokehitykseen vastaamalla A3 Interactionin arvomittaukseen. Oman henkilökohtaisen palautteen lisäksi Täslinkissä oli kooste osallistujaryhmän arvomittauksen tuloksista verrattuna mm. Suomen koko väestöön nähden. Viitekehyksenä oli Schwartzin arvoteoriaa ja arvokarttaa.
arvoja_2
Tilaisuus alkoi aamiaisen merkeissä, jota sotkemaan tulikin taas edellisistä Täslingeistä tutut Jartsa & Lartsa. Kävikin ilmi, että Lartsan juontamaan ”radio-ohjelmaan” haluttiin haastatella osallistujia, mutta tyypillisesti tilaisuuden aihe oli kaksikolta ymmärretty hieman väärin 🙂
Dazzlen toimitusjohtaja Heli Vähätiitto lausui tervetulosanat ja kertoi mm. Täslinkiperinteestä
Seuraavaksi osallistujien ajatukset haastettiin interaktiivisen dialogin avulla, jossa A3 Interaction arvotutkija, VTT Martti Puohiniemi, sekä Dazzlen luovuus- ja tulevaisuusjohtaja Vesa Auvinen heittelivät ajatuksia ja syötteitä muutoksesta, matkasta, murroksestaja minne olemme matkalla. Dialogissa vilisivät niin arvot, maailman murros, megatrendit, sosiaalinen media, aivotutkimus kuin Madonna, Mick Jagger ja renesanssi 🙂
Jokaisen, n. 10 minuutin tiiviin dialogiosion jälkeen osallistujat pääsivät 5-6 hengen pöytäryhmissä keskustelemaan kuulemastaan. Keskustelun kulku kiteytettiin Dazzlen pöytäfasilitaattorin toimesta suoraan pöytään (no olihan siinä paperinen pöytäliina :))
arvoja_1
Kunkin kierroksen lopuksi joka pöydältä jaettiin lyhyt kiteytys koko osallistujaporukan kuultavaksi. Tämän muokatun Learning Cafe -menetelmän avulla saatiin hyödynnetyksi koko osallistujajoukon parhaat ajatukset ja ideat.
Seuraavaksi osallistujat haastettiin pohtimaan konkreettista tekemistä teemalla ”Mitä uutta tekemistä tämä aiheuttaa?” post-it lapuille
Tilaisuuden lopuksi Martti Puohiniemi sijoitti osallistujien ideoimat konkreettiset tekemiset Schwartzin arvokartalle.
arvoja_2
Pääsimme vielä lopuksi ”kurkistamaan takahuoneeseen”, jossa haastattelukeikan tehneet Jartsa&Lartsa koettivat omalla tavallaan peilata kuulemaansa keskustelua arvoista, ja pääsivätkin lopputulemasta yhteisymmärrykseen – ainakin jotenkuten 🙂
arvoja_2
Tilaisuuden päätteeksi oli varattu kunnolla aikaa vapaalle verkostoitumiselle ja keskustelulle, johon osallistuttiinkin vilkaasti.
Mahtava kiitos innokkaille osallistujille, toivottavasti nähdään kevään seuraavassa Täslingissä, jossa aiheena on ”Tulevaisuuden johtoryhmä”
- 6. Täslingin 1.12.2008 yhteenveto: ”Suomalaisten organisaatioiden tulevaisuuden menestystekijät, osa VI – Kaaoksen ja järjestyksen paradoksi – jatkuva luovuus organisaation toimintamallina”
Dazzlen 6. Täslinki, joka samalla oli PikkujouluTäslinkimme, pidettiin Helsingissä, Kaapelitehtaan Valssaamossa 1.12.2008. Tilaisuuden tavoitteena oli hahmotella kaaoksen, järjestyksen, luovuuden ja innovoinnin merkitysta organisaatioiden menestyksessä
keskustelua_1
Ensimmäiseksi tilaisuuden osallistujat (n. 50 henkilöä) kirjoittivat oman henkilökohtaisen kysymyksensä Täslinkin aiheeseen liittyen, teippasivat sen rintamukseensa ja sitten kahvin kera yrittivät saada vastauksia kysymykseensä muilta osallistujilta. Kysymyksiä olivat mm.
Kaaoksen rooli tulevaisuuden menestyksessä?
Onko kaaos nopeutta? Harmoniaa? Hurmosta? Joustavuutta?
Voiko kaaosta ohjata?
Miten hallitsen mieleni kaaoksen keskellä?
Seuraavaksi professori Pirjo Ståhle Turun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta puhui aiheesta Kaaoksen ja järjestyksen paradoksi – jatkuva luovuus organisaation toimintamallina. Pirjo puhui symbolien ja vallan maaperästä, innovaattoreista, portinvartijoista ja markkinoista sekä radikaaleista ja asteittaisista innovaatioista. Innovaatio on aina systeemin tulos ja on koko organisaation sekä viime kädessä koko kansakunnan haaste. Lisäksi hän puhui luovuuden paradokseista kuten varmuus – epävarmuus, kilpailu – yhteistyö, rakentaminen – tuhoaminen sekä nopeus – hitaus; kaikkia näitä tarvitaan sopivassa tasapainossa.
Tämän jälkeen vuorossa oli kaaosseikkailu, johon Dazzlen luovuus- ja tulevaisuusjohtaja Vesa Auvinen johdatteli muutaman saatesanan kera. Osallistujia pyydettiin fyysisesti siirtymään Valssaamon toiseen osaan, joka oli erotettu särmeillä. Tilan ominaisuuksia olivat ”mitä tahansa voi tapahtua” ja ”ole avoin nykyhetken valtaville mahdollisuuksille”
Kaaosseikkailussa ei ohjeistettu mitään – tarkoituksena oli katsoa, syntyykö jonkinlaista itseorganisoitumista. Tilassa oli raheja, fläppejä sekä askartelutarvikkeita – kaikki mitä tapahtuisi olisi ei-ohjattua ja täysin vapaata.
Alun hämmingin jälkeen osa porukasta alkoi askartelemaan ja siitä syntyikin mahtavia juttuja. Osa ihmisistä ryhtyi kirjoittelemaan ja piirtämään fläpeille, osa keskusteli intensiivisesti ja muutamat tarkkailivat tilannetta sivusta.
Mielenkiintoista oli, että kaikki ihmiset kerääntyivät itseorganisoituvasti tilan samalle seinustalle eikä kukaan istunut tilan keskellä olleille raheille.
Välillä meno yltyi railakkaaksi letkajenkaksi ja Tiernapojat esitykseksi 🙂
Seikkailussa syntyi mm. yhteisöllinen ”runo” kun osallistujat kirjoittivat yhden sanan joka tulee mieleen, eli: ” Jännää rajaton äiti Pekka täh? tie voima nytkö? soahc polku suo kieli suu tahto turvallisuus puhtaus rakkaus jurpo fiksu ihminen juhla vapaus hola!”
Lopuksi oli vuorossa yhteenveto ja reflektointi, jossa osallistujat jakoivat kokemuksiaan ja oivalluksiaan koko tilaisuuden tapahtumista ja mietittiin kuinka näitä oivalluksia voi linkittää organisaation menestystymiseen
askartelu keskustelua_1
keskustelua_2 askartelua_flappi
Ja sitten olikin jo aika siirtyä glögittelyn ja piparittelun pariin mielenkiintoisten ihmisten seurassa
Mahtava kiitos kaikille osallistujille ja ensi vuonna on taas luvassa Täslinkejä mielenkiintoisista aiheista.
- 5. AamuTäslinki (2.9.2008) yhteenveto ”Suomalaisten yritysten tulevaisuuden menestystekijät, osa V – Mahdollisuuksien avartaminen Out of the Box Thinking x.1 avulla”
Dazzlen 5. AamuTäslinki pidettiin Helsingissä Linnanmäellä 2.9.2008. Tilaisuuden tavoitteena oli tehdä näkyväksi omien ”boksiemme” rajoja, sekä kokeilla työkaluja, joilla voidaan astua ”ulos boxista” ja saada uudet linssit maailman murroksen tuomien mahdollisuuksien havannointiin.
Tilaisuuteen osallistui 30 upeaa ihmistä hyvin erilaisista organisaatioista ja elämän alueilta.
Aluksi nautittiin aamukahvit Linnanmäen Kahvikupeissa istuen ja haettiin uutta näkökulmaa vauhdilla pyörien.
kahvikupissa_1 kahvikupissa_2
Sisätiloihin siirryttyämme strong>Dazzlen toimitusjohtaja Heli Vähätiitto toivotti kaikki tervetulleeksi ajattelemaan laatikosta ulos.
heli_1
Seuraavaksi Luovuus- ja tulevaisuusjohtaja Vesa Auvinen testasi yleisön huomiokykyä ja esitteli Igor Ansoffin havainnointi-, mentaali- ja valtafiltteri mallin ja kuinka erilaiset filtterit estävät meitä huomaamasta ja hyödyntämästä signaaleja, trendejä ja mahdollisuuksia. Lisäksi hän kertoi Dazzlen heräämisestä maailman murrokseen ja sitä kautta syntyneestä kestävä 360 arvonluonti ajattelusta.
Vesa Auvisen johdannon keskeytti Täslinkien vakiovieraiden, Jartsan ja Lartsan kootut kommellukset, ja pohdinnat mitä se ulos laatikosta tuleminen nyt olikaan.
Tämän jälkeen kuulimme pääpuhujan, FT Kaisa Kautto-Koivulan herättävän esityksen maailman murroksesta ja sen mukanaan tuomista haasteista ja mahdollisuuksista. Kaisa esitti tärkeän kysymyksen: Onko meillä linssit nähdä maailman murros?
kaisa_1
Osallistujat pääsivät seuraavaksi tutkimaan omia ”boksejaan” osallistavan Out of the Box -harjoituksen kautta, jossa singahdettiin pois omista laatikoistamme, ja päästiin ideoimaan tulevaisuuden unelmayhteiskuntaa. Harjoitteen pääidea oli havannoida, missä kunkin omat boxin rajat (tunteet, arvot, kulttuuri, poliittiset näkemykset, koulutus jne) tulevat vastaan osallistujien heitellessä hurjiakin ideoita.
harjoitus_3 harjoitus_2
Päivän pääviestinä oli: iso aikakausimurros on käynnissä, ja erilaiset Out Of The Box x.1 –menetelmät ovat tarpeellisia ja hyviä työkaluja tuomaan esiin murroksen mahdollisuudet liiketoiminnassa !
Mahtava kiitos kaikille osallistujille!
Seuraava Dazzlen Täslinki järjestetään pikkujoulun merkeissä iltapäivällä ma 1.12., jolloin aiheena on ”Kaaos ja kompleksisuus ” – alustajana mukana professori Pirjo Ståhle. Varaathan päivän jo kalenteriisi, lähetämme lisätietoa tilaisuudesta lähiaikoina. Oikein vilkasta alkusyksyä kaikille! Terveisin, dazzlelaiset!
- 4. AamuTäslingin (29.4.2008) yhteenveto: ”Suomalaisten yritysten tulevaisuuden menestystekijät, osa IV – Vastuullisuus on loistavaa bisnestä”
Dazzlen 4. AamuTäslinki pidettiin Helsingissä, Scandic Simonkenttä -hotellin Mansku –kabinetissa 29.4.2008. Tilaisuuden tavoitteena oli vaihtaa ajatuksia vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuuksista ja innovoida uusia vastuullisia liiketoimintaideoita Dazzlen innostavien ja energisoivien menetelmien avulla.
Tilaisuuden osallistuneet n. 40 henkilöä tutustuivat aluksi toisiinsa aamukahvin ja vastuullisen ajatuksen välityksellä: ”Mikä on viimeisin vastuullinen tekoni? Mikä on jännin vastuullinen teko, josta olen kuullut?”
Alustuksena Dazzlen luovuus- ja tulevaisuusjohtaja Vesa Auvinen esitteli maailman murrosta megatrendien, paradoksien ja ilmiöiden kautta sekä kertoi miten Dazzle on päätynyt kestävä 360 arvonluonti malliin, miksi kestävä 360 arvonluonnin organisaatiot ovat tulevaisuuden menestyjiä sekä esitteli lyhyesti #kestävä360arvonluonti future(tm) menestysohjelman
Seuraavana Finnish Business & Societyn eli FIBS:n toiminnanjohtaja Susanna Monni kertoi verkoston toiminnasta ja esitteli esimerkkejä menestyksekkäistä tavoista tehdä vastuullisuudesta erinomaista liiketoimintaa.
ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen kertoi värikkääseen tyyliinsä oman yrityksensä vastuullisesta tavasta toimia polttoainebisneksessä, joka avaa heille valtavat liiketoimintamahdollisuudet. Biojätteestä etanolin valmistaminen on jo nykypäivää, ja lähitulevaisuudessa myös valmistus ihmisen sekajätteestä on mahdollista. Myös tuulivoiman talteen kerääminen on Suomessa vielä alullaan, mutta on jo nyt myös kohdannut yllättäviäkin haasteita.
Toimitusjohtaja Heli Vähätiitto esitteli Dazzlen kokonaisvaltaisten vastuullisuuspalveluiden tuotteita kuten #kestävä360arvonluonti innovaatioprosessi, Vastuullisuuspaja, Vastuullisuus Käytännön Toimenpiteiksi 1-2-3 ja Vastuullisuus Markkinoinnin Ja Myynnin Osaamiseksi.
Lyhyen tauon jälkeen virittäydyimme aamun varsinaiseen innovaatioworkshop -harjoitukseen, joka on osa #kestävä360arvonluonti innovaatioprosessia, valmentajamme Miira Heiniön vetämänä. Pienen virityskävelyn aluksi puimme päälle ”vastuullisuushaalarin”, jonka avulla tuntemus vastuuullisuudesta siirtyi luihin ja ytimiin. Mielikuvaharjoitteella kevensimme vastuullisuuden iloiseksi, keveäksi mahdollisuudeksi, ja lopuksi kuvittelimme aikasiirtymän lähitulevaisuuteen, jossa vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuudet ovat toteutuneet.
#kestävä360arvonluonti innovaatioprosessin workshop-harjoituksessa osallistujat jaettiin 4:än ryhmään. Fasilitaattorien avustuksella ryhmät innovoivat nopealla tahdilla vastuullisia liiketoimintamalleja, palveluja ja tuotteita. Ideoiden pikaisen arvioinnin jälkeen kukin ryhmä keskittyi yhteen pääideaan, josta muokattiin käyttökelpoinen vastuullinen liiketoimintaidea. Nopealla tahdilla tuotettiin yli 200 ideaa.
Lopuksi ryhmät jakoivat oman työstönsä ”timantin” muille valmiina tuotteena tai liiketoimintamallina, saaden muilta ryhmiltä kunnon arvostavat aplodit. Lopputuloksena saimme tukun täysin uniikkeja ja käyttökelpoisia ideoita, jotka myös jätettiin osallistujien vapaaseen käyttöön. Eli kuka tahansa saa lähteä viemään ideaa eteenpäin liiketoiminnaksi.
Tilaisuuden koko ilmapiiri oli palautteen mukaan erittäin innostunut, idearikas ja voimaannuttava. Kiitos kaikille osallistujille. Aamutäslingit jatkuvat taas syksyllä.
- 3. AamuTäslingin (18.3.2008) yhteenveto: ”Suomalaisten yritysten tulevaisuuden menestystekijät, osa III – Tulevaisuusosaaminen”
Dazzlen 3. AamuTäslinki pidettiin Helsingissä, Lasipalatsin Palmusalissa 18.3.2008. Tavoitteena oli pohtia tulevaisuutta, tehdä näkyväksi maailman murrosta sekä tämän hetken megatrendejä ja ilmiöitä. Viestinä oli, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa ja että nykyiset toimintatavat eivät takaa organisaatioille tulevaisuuden kestävää menestystä
Tilaisuuden osallistujat (n. 40 henkilöä) siirtyivät vuoteen 2017 Palmusalin ovesta sisään astuessaan . He esittäytyivät toisilleen aamupalan yhteydessä kuin olisivat vuodessa 2017, mitä he silloin tekevät, kuinka päivä alkoi , mitkä ovat päivän lööpit (onko enää sanomalehtiä?) ja miltä muuten elämänmeno näyttää.
Toimitusjohtaja Heli Vähätiitto esitteli Suomea ja Dazzlea vuonna 2017 kiitospuheenmuodossa.
Hetkeksi piipahdettiin vuoteen 1977 dazzlelaisten Laura Elon (Lartsa) ja Jari Ukkosen (Jartsa) improvisoiman hauskan näytelmätuokion parissa, jossa kohtasivat disko ja punk, sekä luotailtiin tulevaisuuden näkymiä Betamaxille ja sähkökirjoituskoneelle.
Seuraavaksi siirryttiin vuoteen 2008 ja Dazzlen luovuus- ja kehitysjohtaja Vesa Auvinen esitteli maailman murrosta sekä miten Dazzle on päätynyt #kestävä360arvonluonti malliin. Muutamia pääkohtia:
Maailmassa on meneillään useita megatrendejä ja ilmiöitä, joilla erittäin monimuotoinen vaikutussuhde toisiinsa. Mistä tämä kaikki kertoo? Mielestämme olemme suuressa aikakausimurroksessa. Edellinen vastaava ehkä löytyy n. 400-500 vuotta sitten kun siirryttiin maataloustaloudesta renesanssin ja valistuksen kautta teolliseen aikaan. Silloin muuttui koko talouden perusta sekä ihmisten maailmankuva (maakeskeisyydestä aurinkokeskeisyyteen).
Miten voi tässä aikakausimurroksessa menestyä? Mitä se tarkoittaa yrityksille ja organisaatioille?
Voiko tulevaisuuteen vaikuttaa? Voiko tulevaisuuden luoda (ainakin osaltaan) sellaiseksi kuin haluaa?
Tältä pohjalta on syntynyt dazzlen #kestävä360arvonluontiajattelu, jossa ihmisen, organisaation, yhteiskunnan ja ympäristön positiivinen vuorovaikutus luo kestävän menestyksen kaikille osapuolille. Tulevaisuuden menestyjiä ovat #kestävä360arvonluonti organisaatiot, jotka toimivat älykkäästi, innovatiivisesti ja verkostoituneesti osana suurempaa kokonaisuutta ja keräävät parhaat osaajat, kumppanit, asiakkaat ja sijoittajat, tehden erinomaista taloudellista tulosta. #kestävä360arvonluonti organisaatiot luovat tulevaisuutta.
#kestävä360arvonluontiorganisaatioksi voi kasvaa esimerkiksi dazzlen #kestävä360arvonluonti future™ -menestysohjelman avulla
Pääpuhujamme ja yhteistyökumppanimme professori Pirjo Ståhle oli valitettavasti sairastunut, mutta hänen puheensa ”Yritykset haastetaan radikaaliin uudistumiseen” liittyvä artikkeli löytyy täältä.
Seuraavaksi luodattiin tulevaisuutta TulevaisuusKareilu eli FutureRipple -harjoituksen avulla valmentajamme Miira Heiniön johdolla. Harjoituksessa muodostettiin 6 ryhmää. Kukin ryhmä valitsi oman yhteisen identiteetin (esim (esim. maallemuuttaja, sairaala jne). Ryhmät fasilitaattorien avulla pohtivat, miltä tulevaisuus näyttää ryhmän identiteetin kokemuksin ja silmin. Ryhmät tekivät omaan tahtiin päätöksiä identiteettinsä ja kulloisenkin maailman (Suomen) tilanteen pohjalta, ja siirtyivät aina muutaman vuoden tulevaisuuteen. Lopuksi vedettiin harjoituksen anti yhteen, niin että kukin ryhmä kertoi identiteettinsä, askeleensa kohti tulevaisuutta, millaiselta tulevaisuus näytti ryhmän identiteetin silmin sekä oivalluksensa.
Valmennusjohtaja Sirkka Auvinen esitteli Dazzlen uusia tuotteita kuten Tulevaisuuspaja, See the Big Picture -seikkailu ja Thinking out of the box 2.0.
Tilaisuuden päätteeksi Lartsa ja Jartsa tapasivat toisensa vuonna 2017. Disko ja punk oli vielä muodissa, mutta Teppo (telepatiaposti) oli korvannut perinteisen langattoman viestinnän ja Nokiastakin oli tullut uusi ihmisten kehonosien valmistusyritys 🙂
Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistujille. Nähdään taas seuraavassa AamuTäslinkissä 29.4.2008
2. Täslingin (18.12.2007) yhteenveto: ”Millaisella johtamisella ja johtamiskulttuurilla varmistetaan tulevaisuuden kestävä menestys?. ”
Dazzlen 2. Täslinki eli PikkujouluTäslinki pidettiin Ruoholahdessa 18.12. Tavoitteena oli valottaa näkökulmia #kestävä360arvonluonti johtajuuteen, joka edesauttaa organisaatioiden tulevaisuuden kestävää menestystä.
Maailma on murroksessa ja nykyiset tavat toimia eivät takaa menestystä tulevaisuudessa. Ne organisaatiot, jotka kykenevät näkemään muutokset liiketoimintamahdollisuuksina, ovat tulevaisuuden menestyjiä. Mm. Pirjo Ståhle on sanonut, että ”tulevaisuuden menestyjiä ovat ne organisaatiot, jotka osaavat johtaa luovuutta”.
Taustaksi tilaisuuden käsiohjelmassa jaettiin muutama tällä hetkellä hyödyllinen johtamismalli, joita #kestävä360arvonluonti johtaminen hyödyntää:
J.T. Bergqvistin lanseeraama Supertuottavuuden olosuhteet, joka mahdollistaa tuottavuuden kvanttihyppäykset
Itsensä johtaminen, jonka avulla me kaikki voimme tulla tietoisemmaksi siitä, että olemme osa suurempaa kokonaisuutta ja otamme vastuun omasta toiminnastamme sekä toimintamme vaikutuksista ympäristöön
Systeemiälykäs johtaminen (Raimo P. Hämäläinen ja Esa Saarinen), joka auttaa meitä näkemään kokonaiskuvaa ja systeemien välistä vuorovaikutusta
Transformatiivinen johtaminen, joka auttaa verbalisoimaan ja visualisoimaan vision
Valmentava johtaminen, joka vahvistaa tavoitteellista voimintaa, voimaannuttaa ja vastuuttaa
Häikäisevänä avauspuhujana meillä oli IT-alan sijoittaja Mika Hällström
Tilaisuuden pääpaino oli simulaatiossa, jossa pyrittiin interaktiivisesti luomaan olosuhteet #kestävä360arvonluonti johtamiselle ja supertuottavuudelle. Simulaatiossa vaikeuksissa oleva organisaatio kykenikin kääntämään haasteet vahvuuksikseen verkottumisen ja innovoinnin avulla.
Haluatko tietää lisää simulaatiosta? Ota yhteyttä
Lämmin kiitos kaikille osallistujille!
1. Aamutäslingin (25.10.2007) yhteenveto: Suomalaisten yritysten tulevaisuuden menestystekijät, osa I – Yhteisöllisyys – oli Täslingin aiheena 25.10.2007.
Maailma muuttuu ja yhteisöllisyydellä tulee olemaan merkittävä asema murroksessa. Yhteisöllisyys ei kuitenkaan voi olla ”päälle liimattu” toiminto, kuten havainnollistui hyvin molemmissa case-esimerkeissä.
Kaija Sellman-Manninen IBM:ltä toi esiin, kuinka yhteisöllisyyden rakentaminen tarvitsee organisaation ytimeen ulottuvia tukielementtejä (arvot, työkalut ja organisaation yhteinen kieli ja prosessit).
Teddy Grenman IRC-Galleriasta taas toi näkyväksi aitouden ja läpinäkyvyyden välttämättömyyden. Jotta yhteisöllisyydestä voi tulla menestystekijä, tarvitsee koko organisaation toiminnan olla aitoa, eettistä ja läpinäkyvyyden kestävää.
Tilaisuudessa koettiin myös yhteisöllisyyttä aikojen alusta 30 afrikkailaisen rummun kera 🙂